Från vänster: Minoo Akhtarzand, landshövding i Jönköpings län och Pelle Hjalmarsson, vd Returpack AB

Stora Aluminiumpriset 2010 till Returpack för offensivt och långsiktigt miljöarbete

Returpack AB är föregångare när det gäller pantsystem av burkar och flaskor. Företagets system har rönt stort internationellt intresse och bidragit till de fina återvinningstal som Sverige har jämfört med andra länder. Därför har Returpack tilldelats Stora Aluminiumpriset.

– Vi är naturligtvis stolta över utmärkelsen och det känns extra bra att vi fick priset just nu eftersom vi under förra året inledde ett stort arbete för att öka återvinningen av burkar och flaskor ytterligare, säger Pelle Hjalmarsson, vd på Returpack. 

 

– Att öka andelen burkar som återvinns är rena miljövinster, man sparar hela 95 procent av ursprungsenergin som går åt att tillverka en helt ny burk, säger Håkan Jalling, vd i Aluminiumriket Sverige. Dessutom har aluminium emballage låg vikt i förhållande till innehållet, vilket sparar energi i alla transportled.

 

– När styrelsen bedömt alla som nominerats till aluminiumpriset har man speciellt tagit fasta på Returpacks långsiktiga arbete, att ständigt utveckla systemen, att hitta nya vägar för att öka återvinningsgraden och för att entusiasmera svenska folket - att panta är bra för miljön, säger Håkan Jalling.

 

Motivering och tidigare vinnare, klicka här.

 

KALENDARIUM

2011-11-29  Pacsem i Göteborg, 29-30 nov 
2012-06-06  Aluminiummässa, Shanghai 6-8 juni 
2012-10-09  Aluminiummässa i Düsseldorf, 9-11 okt 

SENASTE NYTT

Skånsk skolklass vann Värmeljusjakten

Läs mer »

Kaffekapslar kan återvinnas

Läs mer »

Nyheter i förpackningsvärlden visades upp

Den 20-21 oktober arrangerades easyFairs Pack & Emballage nordens största förpackningsmässa i Stockholm.

Läs mer »